53
Σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα νησιά αποξηραίνουν τα σύκα. Είναι ένας ανέξοδος τρόπος για να διατηρηθεί το καλοκαιρινό φρούτο για όλο το χειμώνα . Γι αυτό εξάλλου συνηθιζόταν ανέκαθεν αφού η ζάχαρη για παρασκευή μαρμελάδας και γλυκού κόστιζε και χρησιμοποιούνταν με φειδώ (θα έχετε ακούσει ή ζήσει ιστορίες όπου το γλυκό του κουταλιού κλειδωνόταν στο ντουλάπι…). Αντίθετα η αποξήρανση ήταν εύκολη και ανέξοδη και έτσι οι σταφίδες και τα ξερά σύκα (και κάποτε και τα χαρούπια) ήταν το δεκατιανό των σχολιαρόπαιδων σε παλιότερες εποχές....
Διάβασε τη συνταγή στο cretangastronomy.blogspot.com