145
Μαντιλίδες λέμε τις γνωστές ανοιξιάτικες μαργαρίτες και το φυτό τους. Κι ενώ την Άνοιξη τα φυτά της μαντιλίδας μας εντυπωσιάζουν με την ανθοφορία του που αλλάζει κυριολεκτικά τη φύση, αυτή την εποχή αντιμετωπίζουμε και τις μαντιλίδες όπως όλα τα άλλα βρώσιμα χόρτα.
Συστατικό σχεδόν απαραίτητο σε χορτόπιτες, ξιδόβρουβα από τις καλύτερες που βράζεται μαζί με τους σταφιλίνακες και κουμπιά από χλωροκούκια, η μαντιλίδα κατακλύζει χωράφια, λιόφυτα και περβόλια. Κι αν στην εφηβεία μαδούσαμε τα λουλούδια της χρησιμοποιώντας την ως εργαλείο μαντικής με το γνωστό ερώτημα (κατά μία εκδοχή σ’ αυτή τη χρήση της οφείλεται και το όνομά της), στην ενήλικη ζωή μας την απολαμβάνουμε βραστή ή τηγανισμένη ακόμη και ωμή,μέχρι να μεστώσει και να γίνουν ξυλώδεις και άνοστοι οι βλαστοί της. Δηλαδή εμείς τρώμε και τις μαντιλίδες!
Διάβασε τη συνταγή στο www.cretangastronomy.gr