Υλικά
- λάδι 500 ml
- ζάχαρη 100 γρ
- κονιάκ 125 ml
- χυμός πορτοκαλιού 125 ml
- πορτοκάλια 1 τμχ
- κανέλα 2 κγ
- γαρύφαλλο 0.5 κσ
- αλεύρι μαλακό 800 γρ
- σιμιγδάλι ψιλό 150 γρ
- μπέκιν πάουντερ 2 κγ
- καρύδια 100 γρ
Τα μελομακάρονά της είναι τραγανά σαν μπισκότα. Έβαζε μια μικρή ποσότητα ψιλό σιμιγδάλι στο αλεύρι και αυτό κάνει διαφορά. Επίσης, πρόσθετε τα καρύδια μέτρια κομμένα μέσα στη ζύμη και τα ένοιωθες σε κάθε μπουκιά.
Τα έκανε μακρόστενα στο χέρι της και τα διακοσμούσε πιέζοντάς τα με τον αντίχειρα κατά μήκος, πάνω σε ένα κρυστάλινο τασάκι με σκαλίσματα. Έτσι η καλή πλευρά αποκτούσε διακοσμητικές εγκοπές ενώ η κάτω πλευρά αποκτούσε μια κοιλότητα. Βοηθούσε στο να μην απλώνουν και να μελώνουν καλύτερα, έλεγε.
Τα μέλωνε όσο χρειάζεται. Δεν έσπαγαν ποτέ αλλά ήταν ζουμερά και καθόλου ξελιγωτικά. Τα καρύδια είχαν αυστηρές προδιαγραφές. Μόνο απολύτως φρέσκα και φρεσκοσπασμένα. Τα καρύδια ταγγίζουν πολύ εύκολα και μπορούν να καταστρέψουν το μπισκότο.