134
Υλικά
- κόκορας 1 τμχ
- ρύζι 2.5 φλιτζανάκι
- ζαμπόν 2 φέτ
- μπέϊκον 6 φέτ
- ξανθές σταφίδες 0.5 φλ
- κουκουνάρι 3 κσ
- συκωτάκια πουλιών 8 τμχ
- ντοματοπελτές 1 κσ
- κάστανα 8 τμχ
- κρεμμύδια 1 τμχ
- βερμούτ 1 σφην
- κονιάκ 1 σφην
- αλάτι -
- πιπέρι -
- ελαιόλαδο -
- καρότο 1 τμχ
- κρεμμύδια 1 τμχ
- σέλινο 2 κλων
- μαϊντανός 3 κλων
- μήλα 2 τμχ
- μαγειρικό λίπος 2 κσ
- ελαιόλαδο 4 κσ
- μουστάρδα 1 κσ
- κύβος λαχανικών 1 τμχ
- λεμόνι 1 τμχ
- πορτοκάλι 1 -
- μανταρίνι 1 τμχ
- αλάτι -
- πιπέρι -
- σκόρδο 2 σκελ
Το γεμιστό καπόνι, είναι το παραδοσιακό, οικογενειακό, κυρίως πιάτο, για τα Χριστούγεννα. Κάτι σαν σημείο αναφοράς για αυτές τις γιορτές και τα εδέσματα που συνηθίζουμε στο σπίτι μας. Όπως και τα μελομακάρονα, όσον αφορά τα γλυκά, το ίδιο ισχύει και γι' αυτό το φαγητό. Η οικογένειά μου το θέλει οπωσδήποτε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Για όσους δεν το γνωρίζουν, καπόνι λέγεται το κοκόρι που ευνουχίζεται σε μικρή ηλικία και τρέφεται ειδικά για αυτές τις ημέρες. Συνήθως το παραγγέλνω στον κρεοπώλη μου μερικές ημέρες πριν, ώστε να προλάβει να το φέρει...
Διάβασε τη συνταγή στο syntageskardias.blogspot.com