Δημοσιευμένες » Ψωμιά

Υλικά Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ 2 κιλά Προζύμι ή μαγιά 1 μπάλα ή 27 γρ ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά Γιώτης Αλάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού Νερό χλιαρό Σουσάμι για πασπάλισμα

Υλικά: αλεύρι για όλες τις χρήσεις, προζύμι, μαγιά ξερή, σουσάμι

Υλικά συνταγής για τη ζύμη ¾ κούπας χλιαρό νερό 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή μαλακό) 1½ κούπες αλεύρι ολικής άλεσης 1 μαγιά 2 κ.σ. γεμάτες μαργαρίνη λιωμένη 2 κ.σ. κοφτές ζάχαρη 1 κ.σ. αλάτι 1 αυγό για το άλειμμα 1 αυγό σπόρους (σουσάμι, παπαρουνόσπορο, ηλιόσπορο)

Υλικά: αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλεύρι ολικής άλεσης, μαγιά, μαργαρίνη, ζάχαρη και άλλα 4 υλικά

Υλικά 500 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη     20 γρ.μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου     20 γρ.νωπή μαγιά     1 κ.σ.ζάχαρη     1 κ.γ.αλάτι     400 mlχλιαρό νερό

Υλικά: αλεύρι χωρίς γλουτένη, μαργαρίνη, μαγιά νωπή

 Αρτοκλασία σημαίνει το κόψιμο, ο τεμαχισμός του άρτου (άρτος+κλάσις) και αυτός είναι ο σωστός όρος έναντι του όρου αρτοπλασία που πολλοί συνηθίζουμε να λέμε. Οι άρτοι είναι πάντα 5, τους πηγαίνουμε στην Εκκλησία για να ευλογηθούν από τον ιερέα στη Θεία Λειτουργία εις ανάμνησιν του θαύματος που έκανε ο Χριστός όταν ευλόγησε τους 5 άρτους στην έρημο και χόρτασαν 5.000 άντρες.

Υλικά: αλεύρι, ζάχαρη, καλαμποκέλαιο, πορτοκάλια, μαστίχα Χίου και άλλα 3 υλικά

Κρατάμε αν θέλουμε ζυμάρι από το ψωμί που κάναμε και ετοιμάζουμε τυρόψωμα. Μπορούμε να τα σερβίρουμε ζεστά με τυρί κρέμα, λιαστή ντομάτα και ψημένο μπέικον. Τέλειος συνδυασμός. Ή να τα δώσουμε στα παιδιά για σνακ στο σχολείο.

Υλικά: τσιαπάτα, βούτυρο, λάδι, τυρί φέτα, ρίγανη

Τέλειο ψωμί με τραγανή κόρα και μέσα αφράτο. Δεν έχει καμία δυσκολία γιατί το ζυμάρι του είναι μαλακό και έτσι δεν ζυμώνουμε με τα χέρια, αλλά ανακατεύουμε με κουτάλι να ενωθούν τα υλικά. Χρησιμοποιούμε μόνο ένα σκεύος. Με την ίδια ζύμη θα κάνουμε και τυρόψωμα, δίχως να χρησιμοποιήσουμε άλλο σκεύος.  Είμαστε στη λογική, one pot cook. 

Υλικά: αλεύρι μαλακό, αλεύρι, μαγιά νωπή, προζύμι, ζάχαρη και άλλα 2 υλικά

Αυτή είναι η πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή και πραγματικά μου άρεσε το αποτέλεσμα πάρα πολύ!

Υλικά: ζάχαρη, μαγιά, ελαιόλαδο, αλεύρι, γλυκάνισο

Η όλη διαδικασία κρατάει λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα, μαζί με το ψήσιμο. Οι δόσεις που σας δίνω σ την σημερινή ανάρτηση είναι για  χωριάτικο ψωμί, με κίτρινο αλεύρι και λίγη σίκαλη, αλλά μπορείτε με τον ίδιο τρόπο να φτιάξετε και λευκό ψωμί, χρησιμοποιώντας μόνο λευκό αλεύρι.

Υλικά: αλεύρι, αλεύρι κίτρινο, αλεύρι σίκαλης, ζάχαρη, μαγιά μπύρας

Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για να γίνει το ψωμί δεν ξεπερνά τα πενήντα λεπτά, ετοιμασία και ψήσιμο. Δεν χρειάζεται αναμονή. Μαζί με την ετοιμασία του φαγητού γίνεται και το ψωμάκι μας. Είναι μία γρήγορη λύση, όταν δεν έχουμε ψωμί στο σπίτι και βιαζόμαστε.

Υλικά: φαρίνα, λάδι

Χωρίς μαγιά, χωρίς μίξερ, χωρίς ζύμωμα! Αυτά λοιπόν τα ψωμάκια είναι λύση της στιγμής α) για γιορτινά τραπέζια με τα πρώτα μεζεδάκια β) όταν οι αργίες είναι πολλές , τελειώνει το κλασικό ψωμί και δεν έχουμε χρόνο για ζυμώματα γ) όταν έχουμε περισσότερα άτομα απ’ όσα είχαμε προβλέψει στο τραπέζι μας και μηδενικό χρόνο για ψωμιά με μαγιά ή προζύμι που θέλουν χρόνο να ανεβούν δ) αν μας αρέσει το αλμυρό πρωινό ε) όταν θέλουμε ένα νόστιμο και εύκολο ψωμοειδές για να ξεγελάσουμε την πείνα μας .

Υλικά: ελαιόλαδο, γιαούρτι, γάλα, φρέσκο κρεμμυδάκι, γραβιέρα και άλλα 4 υλικά